Wat is een QR Code

Wat is een QR Code

In het kort; een QR-code is simpelweg platte tekst (maakt niet uit wat voor tekst) vertaald naar een barcode die voor computers en smartphones te begrijpen is. Hoewel dit de kern van QR-codes is, is het interessant om de onderliggende techniek en het ontstaan ervan ook wat uitgebreider toe te lichten.


Oorsprong van de QR-code

Een QR-code staat voor een Quick Response code. Dat houd in dat het een code is welke software ‘snel’ kan uitlezen (ookwel decoderen). Vervolgens zorgt de software op basis van het gedecodeerde resultaat, namelijk de ‘platte tekst’, zelf de hoe en waarvoor de platte tekst bestemd is en wat er vervolgens moet gebeuren.


Is een QR-code gevaarlijk?

Een QR-code op zichzelf is niet gevaarlijk, het gevaar kan zitten in de specifieke software die de QR-codes uitleest en afhandelt. Iedere software heeft namelijk zijn of haar eigen manier om de ‘platte tekst’ van de QR-code te verwerken. Zo kan een gegenereerde QR-code een link zijn naar een ‘onbetrouwbare website of een download link’, en als de software automatisch links opent kan dat eventueel potentieel gevaar bieden, maar als de software enkel de tekst uitleest en jou vertelt enkel vertelt dat het een website is, is er in principe niks aan de hand (je moet dan zelf wel oppassen als je de website bezoekt).


Wie maakt QR-codes?

Iedereen kan QR-codes aanmaken, online zijn er veel tools beschikbaar welke jouw ‘platte tekst’ naar een QR-code kunnen omzetten. Daarna kan je zelf bepalen wat je ermee doet.


Wat doen jullie met de QR-code?

Iedere wallet app gebruiker heeft zijn eigen unieke QR-code, en is op gemaakt uit een jniek en random gegenereerde combinatie van tekst en letters. Deze zorgt ervoor dat bedrijven die bij ons aangesloten zijn jouw unieke code kunnen scannen (met behulp van een speciaal door ons ontwikkelde Scanner app) en zo dus ook de punten, stempelkaarten of strippenkaarten daadwerkelijk aan jouw Wallet app kunnen toekennen.